Svag krona är ingen nackdel just nu

Visst blir importen dyrare när svenska kronan försvagas, särskilt mot euroland (i relation till dollarn är kronan ännu inte alls lika svag som i början av 2000-talet). Men det finns positiva sidor av att kronan ligger lågt, något som Helsingborgs Dagblad påpekar i ledare, Kronans svaghet har blivit uppenbar:

Man glömmer lätt att den allt svagare kronan har räddat massor av svenska jobb. Exportföretagens konkurrenskraft har stärkts eller åtminstone inte försvagats med en allt svagare krona. Det har gett Sverige stora överskott i statsfinanserna och hållit sysselsättningen uppe.

Ja, arbetsmarknaden hade varit satt under betydligt hårdare press om vi haft euron. Ett så exportberoende land som Sverige har faktiskt mycket att tjäna på en lågt värderad valuta. Iallafall i kristider.
Det blir intressant att se utvärderingen av hur mindre länder i eurozonen klarat den nu pågående ekonomiska nedgången jämfört med Sverige.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen