Satsa på det livskraftiga

Jag fångades av rubriken till Gunnar Wetterbergs krönika i Östgöta Correspondenten, Gynna det som är livskraftigt. Och med tanke på Saab, Volvo PV och andra förlustverksamheter är detta ett extremt viktigt budskap:

De närmaste åren väntar en ny omgång utslagningar i krisens spår. Då är det viktigt att gynna det som är livskraftigt.

Men allt annat i artikeln är förfärligt. Den går ut på att skatterna ska höjas på mat och böcker. Fastighetsskatten återinföras. Ränteavdragen förbjudas.
Snacka om socialdemokratisk skattehöjarpolitik.
Gunnar Wetterberg talar för att höja dessa skatter för att kunna hålla skatt på arbete nere.
Men skatterna på arbete kan också sänkas genom att hålla igen på den offentliga sektorn, och med den högre nettoinkomsten kan människor finansiera mer av önskad välfärd själva. Att gå över staten leder till att medborgarna inte får göra sina egna prioriteringar. De får sin lön konfiskerad i form av höjda skatter, och blir utlämnade till politikers val av välfärd.
Nog är det betydligt modernare att människor kan välja de former av trygghet som är viktigst. För vissa är det bättre barnomsorg, för andra pensionssparande, för en tredje bättre boende. Dessa val av vad tillgängliga ekonomiska resurser används till måste människor själva få avgöra.
Ett bättre sätt att satsa på det livskraftiga än att höja skatter är att avreglera arbetsmarknaden och därmed ge den en rejäl vitamininjektion. Många nya jobb skulle skapas. Visst, det blir tillfälliga, otrygga jobb. Men visst är otrygga jobb bättre än inga alls? Och bland de otrygga jobben kommer entreprenörer att finna hållbara affärer som gör jobben trygga och långvariga.
Det är bara genom trail-and-error som nya, oprövade verksamheter kan testas. Många kommer inte att fungera, men de som visar sig livskraftiga kan då etablera sig. Med dagens regeltyngda arbetsmarknad får de aldrig chansen att ens prövas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, , , )

Rulla till toppen