Efter Obamas tal om hopp: börserna föll

Har Barack Obamas tal om hopp och förnyelse tappat sin glans? Ja, iallafall om man ser till de ekonomiska bedömarna. På tisdagkvällen höll Obama sitt första stora tal som president. Han talade om hopp, att han agerat kraftfullt för att enligt vänsterns våta dröm expandera den offentliga sektorn på alla fronter och att amerikanerna kommer att övervinna de nuvarande svårigheterna genom att bli bidragsberoende.
Men dagen efter talet om hopp fortsatte börserna att falla. Sedan Obama tillträdde 21 januari har Dow Jones-index fallit med nio procent (från 8.228,1 till 7.270,9). Sedan finanskrisen briserade på allvar ser utvecklingen för Dow Jones ut så här. Varken Obamas valseger 5 november eller tillträdet som president (röda pilen) har skapat någon ny tillit i ekonomin.

Här syns tydligt att president Obama på inget sätt ingjutit nytt hopp i amerikansk ekonomi. Tvärtom.
Och efter gårdagens tal om hopp föll börserna ännu en procent.
Än är det för tidigt att dra några slutgiltiga slutsatser, men nog visar trenden att det inte hjälper att tala om hopp och förändring — om man genomför fel politik. Att slösa med skattemedel är inte direkt något nytt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen