Säkerhetskonferensen i München blir temperaturmätare

Årets traditionella säkerhetspolitiska konferens i München inleddes igår kväll, men höjdpunkten är kommande tal av USA:s vicepresident Joe Biden. Det är han som kommer att hålla den nya administrationens första utrikespolitiska tal.
Vilken ton kommer vicepresidenten att anlägga? Och hur kommer han att bemötas av Ryssland, Iran och andra länder som vädrar morgonluft nu när de inte pressas av Bush.
Huvudfrågan är kärnvapenspridning. Kan avtal om SALT återupptas med Ryssland? Och kan mjuka ord göra någon som helst nytta mot Iran?
Tillåt mig tvivla. Men det är bra att det här gulligullandet prövas. Nu får Obama-administrationen sätta tonen och tiden framöver kommer omvärlden att reagera. Jag tror Iran kommer att snabba upp anrikningen av uran och därmed vägen till atombomber, vilket kommer att dra igång en kapprustning i Mellanöstern. Ryssland kommer att tala i vänliga termer, så länge Amerika går med på ryska krav. Men så snart man når en gräns blir konfrontationen åter uppenbar, fast då i en långt mer gynnsam position för Ryssland än den Bush upprätthållit.
Deutsche Welle i All Eyes on Biden as World Leaders Debate Security Issues och Germany’s Steinmeier Calls for New Global Security Architecture, AFP i Nuclear arms top agenda as Munich conference opens, Chicago Tribune i Europeans await VP Joe Biden’s speech in Munich, AP i Key attendees at Munich Security Conference.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , )

Rulla till toppen