Säg ja till nordiskt försvarssamarbete

I morgondagens traditionsenliga utrikespolitiska debatt i riksdagen (se 1976-2008)måste Socialdemokraterna säga nej till de militära förslagen i norske socialdemokraten Thorvald Stoltenbergs rapport om nordiskt försvarsamarbete, skriver Aftonbladet i ledaren, Säg nej till Nato:

En nordisk försvarsunion skulle skapa ett nytt läge, där vi i praktiken blir en del av Natos försvarsgarantier för Baltikum. Det skulle innebära betydande risker. Sverige har inte beredskap för en stor konflikt med Ryssland och det är osäkert om det finns ett folkligt stöd för att sända svenskar i strid på andra sidan Östersjön. Stoltenbergs förslag ställer helt andra krav på Sveriges militära styrkor än i dag.
Konsekvensen kan också bli att USA minskar sitt engagemang för de baltiska länderna. Soldaterna behövs i Afghanistan och Irak, och Norden har ju lovat att sköta Östersjön.

Bakom Aftonbladets ledare skymtar Olof Palmes dubbelmoral: fnys föraktfullt åt Nato — men räkna med att Nato ska försvara Sverige om vi hamnar i knipa.
Sverige kan inte försvara sig själv längre. Det medger öppet överbefälhavaren och försvarsministern. Skulle Sverige angripas i en snabb militär aktion a la ryska Georgien-operationen, eller utsättas för en terrorattack, måste vi be om hjälp från… Nato-länder. Den möjligheten är reell.
Att Sverige då inte i solidaritetens namn skall bidra med hjälp om andra länder hamnar i knipa, är ju höjden av egoism. Och just den värsta formen av egoism demonstrerar Aftonbladet i nämnda ledarartikel. Vi kräver hjälp av andra, men tänker inte ställa upp på andra.
Aftonbladet medger i ledaren att Nato har ett för Sverige viktigt engagemang i norra Europa. Men istället för att vara tacksam över det, visar tidningen en oförskämdhet utan like, genom att vara emot att Sverige satsar på försvar eftersom vårt snyltande på Nato-insatser då går om intet.
Så här får inte ett statsbärande parti agera. Om Socialdemokraterna i morgondagens debatt lyssnar på Aftonbladet har partiet förflyttat sig till Vänsterpartiets position och upphört att vara statsbärande. Därmed skulle Socialdemokraterna och de rödgröna försvagas som regeringsalternativ.
Socialdemokraterna får välja: om man inte vill ha förpliktigande försvarssamarbete med Norden och Nato måste man föreslå en fördubblad försvarsbudget. Om man inte vill satsa på upprustning måste man erkänna behovet av försvarsförpliktelser. Några andra ansvarsfulla alternativ finns inte.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen