‘Obamas tal var ihåligt’

Det enorma stimulanspaket som demokraterna röstat igenom i USA möter allmän misstänksamhet. Är det stimulanser eller bara slöseri med offentliga medel? I natt skulle Barack Obama sälja in sin ekonomiska politik, då han för första gången som president talade inför kongressen.
Det gick inget vidare. Hans tal ifrågasätts nu även av de medier som hittills varit uppenbara supportrar av presidenten.
Exempelvis skriver nyhetsbyrån AP, FACT CHECK: Obama’s words on home aid ring hollow:

President Barack Obama vet att amerikaner är missnöjda med att regeringen kan vara påväg att rädda människor som köpt bostäder bortom deras ekonomiska förmåga. Men hans försäkringar på tisdagskvällen om att bara de som förtjänar det kommer att få stöd, klingar ihåligt.
Till och med medarbetare i hans egen administration, som givit sitt stöd till krispaketet i kongressen, och Centralbankschefen förväntar sig att en del av de ekonomiska resurserna kommer att gå till folk med tvivelaktigt omdöme.

Med andra ord, rädslan är stor om att Obamas paket bara handlar om ett gigantiskt slöseri med skattebetalarnas pengar, ett slöseri som inte löser någonting.
Näringslivet är avvaktande, rapporterar Business Week:

Näringslivsföreträdare och analytiker uttryckte modesta lovord och noterade att talet generellt följde vad som förväntades.

Wall Street Journal är inte heller övertygade i ledaren, Obama Unbridled (ung: Obama den otyglade):

Igårkväll skippade Obama uttalanden om en möjlig “katastrof” och talade istället om ljusare tider bortom dagens svårigheter … Obama tror helt klart att lågkonjunkturen, då amerikaner är rädda nog, skapat ett politiskt klimat som öppnar dörrarna för en massivt utbyggd offentlig sektor. Frågan är om hans ambitioner kommer att tillåta den privata ekonomin att växa tillräckligt för att kunna betala för alltihop.

Samma tongångar finns på andra ledarsidor, som Detroit News: Obama’s proposal, goals don’t line up (Obamas mål hänger inte ihop). Och Economist skriver att Obama begär uppoffringar men struntar i detaljerna, Barack Obama, in his address to Congress, asks for sacrifice but skips the details.
Ja, att använda en ekonomisk kris för att socialisera är nog en i högsta grad tvivelaktig politik. Ska Obama gå i väggen, precis som franske socialisten François Mitterrand? När han tillträdde som Frankrikes president 1981 började han omedelbart att nationalisera banker och företag. Ekonomin föll i djup kris och han fick lägga om kursen helt.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen