Obama kallas arrogant

Att det är skillnad på att driva valkampanj, där man agerar utan ansvar för något annat än sig själv, och att vara president som tvingas fatta beslut har Barack Obama fått lära sig de två korta veckor han regerat från Vita huset. AP rapporterar:

Två veckor in i sitt presidentskap visade Barack Obama att även den mest begåvade politiker inte kan undgå pressen från olika krafter i Washington som gjort många av hans företrädare ödmjuka. Den nye presidenten, av en del betraktad som arrogant, var allt annat än det på tisdagen.

Skälet är att han igår åkte på rejäla smällar. Dels avsade sig socialministern sin nominering, om vilket Vestmanlands Läns Tidning skriver Obamas svettiga tisdag:

President Barack Obama medger att han “klantade till det” när han valde Tom Daschle som chef för hälsodepartementet. Daschle hoppade av uppdraget på tisdagen sedan gamla skatteförsyndelser fått väldig uppmärksamhet.

President Obama fick också tung kritik från Europa mot den protektionism som präglar hans krispaket. Därför tvingades han backa här också, och lägga sig ner för att göra ännu en pudel. Reuters rapporterar i EU trade chief encouraged by Obama Buy American move:

EU:s handelskommissionär Catherine Ashton sa på onsdagförmiddagen att hon glädjs av president Obamas beslut att ändra “Köp amerikanskt”-formuleringarna i demokraternas krispaket.
“Jag glädjs av president Obamas ord, att han inser — liksom vi i Europa — att vi behöver handel för att komma ur de nuvarande ekonomiska svårigheterna. Handel är en del av lösningen, eftersom den fungerar stimulerande”, sa hon.

Ja, det är ynkedom att Barack Obama inte begrep bättre än att låta sådan protektionistisk smörja skrivas in i det ekonomiska paketet. Det tyder inte på särskilt stor förståelse för eller insikt om ekonomi och välståndsskapande krafter hos den nye presidenten.
Se mer i bloggen, EU: Obamas politik livsfarlig för världsekonomin (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen