Mona Sahlin målar in sig i ett hörn

Det blev en mycket rörig diskussion mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositioineledaren Mona Sahlin i SVT:s Agenda ikväll. Sahlin påstod att man inte kommer att satsa på förnybart, när det är precis tvärtom. Sedan är Aftonbladets Helle Klein ännu mer agitatorisk och hävdar att regeringen ”stoppar” alternativen. Och hon yrade om att det skulle bli en valvinnare att kategoriskt vara emot kärnkraft, samtidigt som alla opinionsmätningar visar på exakt motsatsen. Hur verklighetsfrånvänd får man bli?
Och vi fick inte svar på den fråga som jag tycker är allra mest intressant att ställa till Mona Sahlin: är hon beredd att häva förbudet mot ny kärnkraft? Regeringen tänker inte lägga pengar på kärnkraft. Däremot ska inte okunniga politiker styra och stoppa utvecklingen i en så teknisk bransch som energiförsörjningen. Sverige blir friare. Nya idéer blir möjliga.
Samtidigt ska regeringen satsa skattepengar på att utveckla alternativa energikällor, eftersom det är dessa man helst vill se. Det blir ju en god avvägning mellan miljöambitioner, energiproduktion och ekonomiskt seriös politik.
Vad är oppositionens alternativ? Fortsatt förbud mot utveckling av vissa energikällor? Hur framåtsyftande är det?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen