Klas Eklund bloggar om Riksbankens farliga funderingar

Klas Eklund har länge varit en intressant röst i svensk samhällsdebatt. Jag minns honom från tiden som en av finansminister Kjell-Olof Feldts pojkar på finansdepartementet som då av andra socialdemokrater kallades ”kanslihushögern”. Han har sedan haft många tunga poster inom bankvärlden och tituleras nu Senior Economist i SEB.
Därför är det kul att han nu börjat blogga.
I det senaste inlägget, Riksbankens farliga funderingar, argumenterar han emot vice riksbankschef Lars E O Svensson, som förra veckan höll ett anförande om ”Penningpolitik vid nollränta”:

Svenssons förslag om att driva upp inflationen via en svagare valuta grundas på ett antaget fixt samband mellan växelkurs och räntedifferenser. Visst, i läroboken finns detta samband (jag återger det själv, i min egen grundbok ”Vår ekonomi”). Men i verkligheten sätts valutakursen utifrån en hel uppsjö av olika, snabbt förbivirvlande faktorer, varav ränteskillnaderna bara är en. I praktiken är inte valutamarknaden så rationell eller långsiktig som Svensson antar.

Man känner igen Eklunds initierade och fokuserade sätt att formulera sitt budskap. Hoppas det blir många inlägg i bloggen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen