En direktvald statsminister som statschef?

Jag har fått många mejl om min konstitutionella kritik mot kronprinsessans val av gemål. Du kan diskutera min hållning hos affärssiten Dagens PS, som publicerat min krönika och har kommentarfält: Detta betyder slutet för monarkin i Sverige.
Jag har fått många förslag till vad som bör ske.
En läsare tycker att Victoria ska avsäga sig tronen, så att Carl Philip åter blir kronprins. Men han har väl samma syn som sin syster — att både leva kungligt priviligerat som representant för staten och samtidigt strunta i de förpliktelser som en monarki innebär.
Flera läsare menar att folket bör välja en kung eller president på livstid. Men utan arvsrätt. Då kan kontinuiteten behållas, samtidigt som vi i Sverige ”inte tvinga barn att växa upp som utställningsföremål, som monarkin innebär”.
Det är en intressant tanke. Men jag tror ändå det leder till att avdankade politiker kommer att väljas.
Ett tredje alternativ som jag kan tänka mig är att vi inför en av svenska folket direktval statsminister. Denna linje förespråkade det legendariska regeringsrådet Gustaf Petrén, som startade Medborgarrättsrörelsen. Men han utgick ifrån att den konstitutionella monarkin fanns kvar. Min tanke här går ut på att låta statsministern vara både stats- och regeringschef, så som den amerikanske presidenten.
Statsministern är i denna modell fortsatt beroende av riksdagen för att få igenom sin budget och sina lagförslag.
Denna modell är faktiskt den som mest liknar traditionell svensk historia enligt den gamla grundlagen från 1809: en tydlig  verkställande makt (förr kungen) som är beroende av den lagstiftande församlingen för att få igenom sin politik. Här skulle vi alltså kunna få Montesquieus maktdelningslära tillbaka i svensk konstitution. Riksdagen skulle verkligen granska statsministern och dennes regering.
Ett tillägg med tanke på mejlen: jag är inte den som vill avveckla monarkin, utan jag menar att monarkin nu avvecklar sig själv. Och då måste vi ju fundera på hur vi ska göra.
(Andra intressanta bloggar om , prinsessan Victoria, Victoria, , , , , , , Carl XVI Gustaf, , förlovning, historia, , konstitution, demokrati, Sverige, samhälle, statsskick)

Rulla till toppen