Frankrike: Obamas stimulanspaket är oansvarigt!

Demokratiska partiet i USA har kontrollen över såväl Vita huset som båda kamrarna i Kongressen. Det gör att man nu lanserat ett stimulanspaket som innehåller alla tänkbara offentliga utgiftsökningar. Det är ett slöseri utan sans och måtta. Men med tanke på den popularitet som Obama haft, har få vågat yppa kritik. Visserligen har inte en enda ledamot av Republikanska partiet röstat med demokraterna i representanthuset, men man har varit försiktig med att rikta kritik. Istället har republikanerna lagt fram egna paket, som är betydligt stramare och riktar in sig på att få igång finanssystemet.
Men nu kommer kritik från ett oväntat håll, rapporterar International Herald Tribune i Paris rejects ‘Obama-style’ stimulus program:

Premiärminister François Fillon avvisade på måndagen krav på att den franska regeringen allmänt ska stimulera konsumtionen snarare än att följa hans plan att stimulera företag och infrastrukturinvesteringar, för att lyfta Frankrike ut ur lågkonjunkturen.
“Det skulle vara oansvarigt att byta till en strategi som innebär att vi ökar vårt lands statsskuld utan att i slutändan skapa infrastruktur och ökad konkurrenskraft”, sa Fillon i ett tal i Lyon.

Ja, att blåsa upp offentlig konsumtion genom nya bidrag som i sin helhet blir till ökad statsskuld är vanvett. Om republikanerna i senaten inte lyckas stoppa slöseriet, kan Obama råka ut för samma bakslag som François Mitterrand när han som Frankrikes president började socialisera i början på 1980-talet. Han fick lägga om politiken 180 grader, vilket innebar socialistpartiets totala sammanbrott. Något som fortfarande, ett kvartssekel senare, präglar fransk politik.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen