Ett val utan glöd?

Så har partierna spikat sina valsedlar inför Europavalet 7 juni. Helsingborgs Dagblad är inte imponerad i dagens ledare, Det hade behövts mer:

Parlamentet, som ömsom hålls i Bryssel ömsom i Strasbourg, är en doldis för många. För att inte tala om EU-parlamentarikerna. De kan ha haft en plattform antingen på kommunal-regional nivå eller i riksdagen, men väl ute i Europa tycks det som om de slukas av apparaten …
Partierna borde ha tänkt i nya riktningar – eller utanför boxen som man säger numera – och lagt mer tid och ansträngning på att få fram kandidater som hade kunnat få liv i EU-valet. Därmed hade man kunnat väcka ett intresse för de frågor som behandlas i Bryssel och Strasbourg.

Tongångarna i Svenska Dagbladet är mer positiva. Claes Arvidsson lyfter på ledarsidan fram moderaternas förstanamn, Vi behöver mer av Hökmarks liberalism:

Hökmark är verkligen på plats i parlamentet och har jobbat till sig en position som tung maktspelare. Det är en tillgång både för moderaterna och för Sverige. Men poängen med Hökmark är inte i första hand makten. Han är en övertygelsepolitiker i en tid när jag annars lätt får känslan av att det mest är makten som övertygar. Vi behöver också fler politiker som ser större frihetsfrågor än snuset.

Jag hoppas att Svenska Dagbladets optimism blir besannad, att vi får en frejdig debatt om väsentligheter: om federalism kontra centralism, frihandel kontra protektionism, om höjda svenska röster i Bryssel kontra fortsatt kryperi inför de stora.
Tyvärr ligger det nog större realism i Helsingborgs Dagblads spådom att årets val blir lika lamt som förra EU-valet 2004.
Det hänger på partierna och kandidaterna. Vågar de vara öppna och ärliga, eller blir det en valrörelse präglad av ytliga och glättiga broschyrer?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen