DN: demokrati inget för afghaner

Nu när Irak går vidare mot demokrati, rättsstat och mänskliga rättigheter, efter 30 år av dödligt förtryck, har journalisterna bytt fokus. Nu är det Afgahnistan som är landet där frihet och demokrati är omöjligt. I Dagens Nyheter skriver Lennart Pehrson föraktfullt om insatserna för demokrati, Obama trappar upp kriget i Afghanistan trots varningar.
Han skriver att uppgörelse med talibanerna är möjligt, men att det har ett pris:

Men det innebär förstås också att USA:s tidigare högtflygande vision om demokrati och frihet i Afghanistan överges.

Snacka om drypande förakt för demokrati! För Lennart Pehrson är mänskliga rättigheter för afganska folket inget värt. Inget alls. En återgång till talibanstyre betyder att flickor inte längre får gå i skolan. De blir dömda till ett liv i slaveri. Men för Dagens Nyheters utrikesredaktion är det helt okej. Varför ska vi bry oss om afghaner?!
Istället faller dessa vänsterjournalister för sin trångsynta världsbild och besatthet av att i varje konflikt se ”ett nytt Vietnam”. Man sa så om Irak i flera år. Men inte nu längre. Irak föll inte, utan tar steg efter steg mot demokrati och frihet. Då flyttar man över vietnam-paranoja och föraktet för västvärldens värderingar på Afghanistan.
Det är häpnadsväckande att Dagens Nyheter/TT litar mest på sovjetiska erfarenheter, som i artikeln Rysk varning till USA i Afghanistan. Det blir fel på så många plan att man undrar om dessa nyhetsredaktioner saknar varje form av intellektuell kapacitet. Sovjetunionen gick in i Afghanistan för att ockupera, kontrollera och förtrycka folket. Nato, USA — och Sverige — har befriat afghanska folket från förtryckarregim.
De strider som nu pågår syftar till att försvara den demokratiska processen och de mänskliga rättigheterna. Viktigare biståndsinsats än så här kan man inte tänka sig. Och visst finns i bakgrunden ett egenintresse: om vi inte tar kampen mot fundamentalisterna i Afghanistan kommer de att stärkas och striden så smånginom att flyttas till våra gator i Europa.
Att jämföra detta med ”Vietnam” och sovjetiskt förtryck är så korkat att man storknar.
(Andra intressanta bloggar om , , ,, , , , , , , , , , )

Rulla till toppen