Carl Bildt sprider lögner om bombad skola i Gaza

Utrikesminister Carl Bildt förstår inte konflikten i Mellanöstern. Det är beklämmande att se naiva svenskar falla offer för totalitära krafters propaganda. Carl Bildt är ett sådant offer.
Till SVD säger Bildt att hjälpinsatser behövs vid FN-skolan i Jabaliya, där väldigt många barn dödats.
Men dödades någon i skolan? Nej, tvingas FN medge när reporter granskat uppgifterna på plats.
FN har tvingats ta tillbaka de anklagelser man riktat mot Israel, vars stridsinsatser skulle ha inneburit att 43 personer dödats i FN-skolan i Jabalya. Kanadas största tidning Globe and Mail rapporterar i Account of Israeli attack doesn’t hold up to scrutiny:

De flesta minns rubrikerna: Massaker av oskyldiga när FN-skola bombad av Israel. Det skrevs om en tragedi 6 januari när israeliska granater skulle ha dödat 43 civila i Jabalya. Dödsoffren, rapporterades det, hade tagit tillflykt i skolan som drivs av FN:s flyktingorganisation.
Nyheten chockade världen … Det var ett anfall som borde påskynda slutet för Israels attack i Gaza, och skulle otvivelaktigt leda till anklagelser om krigsbrott.
Det finns bara ett problem: Historien är inte sann.

Tidningen har intervjuat personer som var i byggnaden efter striden:

Läraren, som inte vill ange sitt namn eftersom UNRWA till personalen sagt att de inte ska tala med medierna, är säker: “I byggnaden fanns det 12 skadade, men ingen dödades.”

När tidningens utsände, den ende reporter som uppenbarligen var ute efter fakta, talar med FN:s ansvarige medger denne att allt är påhittat:

John Ging, UNRWA’s operative chef i Gaza, medger i en intervju att alla tre israeliska granater slog ner utanför skolan och att “ingen dödades i skolan”.

Alltså: “Nyheten” om bombningen av FN-skolan i Jabalya var troligen ett propagandatrick från Hamas och dess lakejer i FN för att påverka västvärlden i antisemitisk riktning. Och Sveriges utrikesminister faller pladdask. Det är tragiskt att Sveriges regering inte kan hålla huvudet kallt i den här konflikten. Det gynnar varken palestinier eller israeler att västerlänningar springer runt i krigszonen och får känsloutbrott byggda på propagandalögner.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen