Washington Post: tack och lov måste Sarkozy sluta som EU-president

I svensk offentlig debatt talas det ofta om USA:s roll i världen, men så gott som aldrig om vilken roll EU spelar. Det är som om Europa inte tillhör världen, utan finns på någon annan planet när vi kommenterar amerikanernas kamp mot allehanda tyrannier och våldsamma konflikter.
Det är därför det är så befriande att läsa utomeuropeiska medier där Europa faktiskt anses tillhöra världen, och i den inte alls spelar någon trevlig roll.
I dagens ledare i Washington Post uttrycker man sin tacksamhet över att franske presidenten Nicolas Sarkozy inte fick vara Europas president mer än sex månader, även om denna sexmånaderscirkus framstår som absurd för övriga världen, Is this how a real European president would behave?

Mest bekymmersamt är att Sarkozys återkommande visat svaghet i relationen med Ryssland. Sedan Ryssland invaderat Georgien i augusti rusade EU-presidenten till Moskva … Men den vapenvila han förhandlade fram var fylld med kryphål som tillät ryska trupper att stanna på Georgiens territorium, där man etablerat en Kalla-kriget-liknande front. Sarkozy uttryckte å EU:s vägnar beslutsamhet i att inte återuppta normala relationer med Ryssland förrän deras trupper drog sig tillbaka till positionerna före invasionen.
Men bara några veckor senare tog han initiativ till att kontakterna skulle återupptas, även om Ryssland inte uppfyllt villkoren EU ställt. Han vädjade till Rysslands president Dmitry Medvedev vid ett möte, deklarerade (i direkt strid mot Frankrikes officiella position) att USA:s missilförsvar inte hade “något att tillföra Europas säkerhet” och gav stöd till ett ryskt förslag om toppmöte om Europas säkerhet.
En kraftfull och kompetent Europeisk president skulle verkligen kunna vara till västvärldens fördel. Men med tanke på Sarkozys uppträdande, med krav riktade mot USA kombinerat med undfallenhet mot Ryssland, är det bra att hans period var begränsad till sex månader.

Det är som bloggen skrivit många gånger förr: Europa är ett skämt ute i världen. Européer framstår som fega kräk som skriker högt om mänskliga rättigheter, men som så gott som alltid faller till föga för och ger sitt stöd till diktaturer.
Är det inte dags att vi i Europa analyserar vår egen roll i världen, istället för att ägna dag och natt åt att kritisera USA?!!
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , , , , , , , )

Rulla till toppen