Tintin jubilerar

I dag är det 80 år sedan Tintin dök upp i ungdomstidningen Le Petit Vingtiéme i Belgien. Den 10 januari 1929 fick Georges Remi, alias Hergé, sina första rutor med seriefiguren publicerad. Trots det är Tintin mer aktuell än någonsin, skriver Reuters i Tintin’s empire grows as wholesome hero turns 80:

Med en försäljning av mellan två och tre miljoner album per år och en Steven Spielberg film på gång, fortsätter Tintin att dra in stora summor även om det är mer än 30 år sedan Hergé avslutade det sista äventyret.

Tintins betydelse för litteraturen har tidigare tagits upp här i bloggen, Tintin nyckeln till modern litteratur?, med anledning av boken som på djupet analyserar seriefiguren, Tintin and the Secret of Literature.
Svenska tidningarna uppmärksammar födelsedagsbarnet: Anfäkta och anamma, Tintin fyller 80 år! (Svenska Dagbladet), En evigt ung europé (Dagens Nyheter), Grattis Tintin – 80 år idag (Folkbladet med bilder på tidiga upplagor).
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen