Gaza-bor hjälper Israel att slå ut Hamas

Det heter från europeiska politiker och vänstermedierna i väst att Israel inte kan segra i konflikten med Hamas. Underförstått: det är ingen idé att Israel försvarar sig. Till vilket annat land hade detta budskap framförts? Inget. Bara Israel. Man kan fråga sig varför…
Men det är som Wall Street Journal skriver i Yes, Israel Can Win in Gaza:

Faktum är att Hizbollah [efter kriget mot Israel 2006] var i grunden chockat över den israeliska bombkampanjen och dess supportrar, som i huvudsak lever i södra Libanon, tolererar knappast en ny våg av förstörelse orsakad av en Hizbollah-attack … Om Hizbollah, som man påstår, vann det kriget borde Israel varit avskräckta från att svara på Hamas attacker.

Hizbollahledaren Nasrallah har antytt att han skulle backa upp Hamasattacker med egna raketattacker mot Israel. Men så snart striderna startade i Gaza ändrade Nasrallah snabbt sitt budskap från stöd till Hamas, till försvar av enbart Libanon. Hizbollah vill inte vidga kriget till Libanon.
Dessutom har Israel varit ovanligt träffsäker i att nå rätt mål — hamasterrorister — i Gaza de senaste veckorna, skriver Edward Luttwak. Uppgifter från Gaza uppskattar 75-80 procents träffsäkerhet. En så hög måluppfyllelse kan inte nås med enbart flygfotografering och telefonavlyssning. Slutsats:

Så hur klarar Israel av det? Den enda möjliga förklaringen är att folk i Gaza har informerat Israel exakt var Hamaskrigare och ledare gömmer sig, och var vapen finns lagrade … Att man väljer att lämna ut underrättelser måste betyda att de är emot Hamas, vars extremism orsakar fattigdom, lidande och nu död i civilbefolkningen bara i syfte att avfyra raketer in i Israel. Hamas visar total hänsynslöshet gällande den vardagliga välfärden för Gaza-borna i ambitionen att uppfylla visionen om ett islamistiskt Palestina.

En del läsare frågar mig om jag inte bryr mig om civila palestinier som nu lider svårt i Gaza. Självklart är det illa att människor kommer i kläm mellan stridande parter. Men det är upp till Hamas att upphöra med sina attacker. Det är Hamas som använder civila som sköldar och avfyrar missiler från lekplatser, skolor och sjukhus. Det är mot dem ilskan ska riktas.
Att palestinierna nu lider helvetets kval och död är våldsverkarna i Hamas ansvariga för. Och Iran som utbildar och finansierar dem.
Ingen aktör kan någonstans på detta jordklot uppföra sig så som Hamas gör. Ingenstans! Därför heller inte som Israels grannar.
De som kritiserar Israel ”glömmer” av någon anledning att Israels fiender vill utplåna deras existens. Om du vore utsatt för ett sådant hot, skulle du ha två val: låta den som hotar dig vinna — eller göra motstånd. Det är där konflikten står. Självklart ska Israel försvara sig.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, , )

Rulla till toppen