‘Storregionen’ Gotland

Hela debatten om storregioner är absurd. Nu heter det att Gotland, som redan är såväl kommun, län som landsting, ska bli “storregion”. Med drygt 50.000 människor är Gotland mindre än en stadsdel i Stockholm. Snacka om “stor”-region!
Och när det gäller en verklig storregion, Mälardalsregionen, då vill regionivrarna slå sönder den! Splittra den i flera delar, för annars blir Mälardalen för mäktig i förhållande till andra regioner och i förhållande till riksdagen.
Dagens Nyheter skriver i ledaren Regioner – ja, nej, ja:

Storstockholm vore en given region.

Och vad menar man med “Storstockholm”? Nuvarande län? Mälardalen? Men det finns redan ett fungerande informellt regionalt samarbete i Mälardalsrådet som omfattar de fem landstingen i Stockholms, Uppsala, Örebro, Västmanlands och Södermanlands län. I detta frivilliga samråd växer enighet fram i viktiga regionala frågor underifrån. (Läs mer i bloggen: Lösa regioner bättre än formella.)
Men denna naturliga region vill regionivrarna slå sönder. Det är inte klokt.
När man diskuterar regioner måste man se till verkligheten, inte fastna i administrativa kartor. Det är som Göran Eriksson skriver i Svenska Dagbladet:

Regionfrågan har en mycket speciell karaktär: den är het som chili för den politiska klassen men kall som is bland medborgarna.

Och varför är den het i politiska klassen? Fler välavlönade jobb väntar! De regioner som finns är nedlusade med smörjobb som regionråd och allehanda nämner och kommittteér, som sitter långt, långt bort från väljarna.
Så länge man inte tar Mälardalsregionen på allvar, kan jag inte se regionfrågan som något annat än ett sätt att öka byråkratin. Är det verkligen något som medborgarna är betjänta av?
Att flytta ner beslut från stat till kommun, som till Gotland, ställer jag självfallet upp på. Denna dimension av regionfrågan är bra. Men för det behöver man inte bygga upp en ny byråkratnivå ovanifrån. Där visar fallet Gotland vägen. Men att kalla det “storregion” är ändå patetiskt.
Skånska modellen (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen