Senatsförhöret med Hillary Clinton har startat

För en timme sedan inleddes senatens utrikesutskott sitt förhör av Hillary Clinton, som av Barack Obama nominerats till utrikesminister. Nomineringen måste godkännas av senaten. (I den meningen har Amerikas president mindre makt över sina ministrar än en svensk statsminister, som utser vem han vill.)
I sitt öppningsuttalande påpekade hon att Amerikas ställning i världen är starkt. Det visas inte minst av att miljoner människor vill emigrera till USA varje år.
Något för USA-kritikerna att tänkta på!
Om den aktuella konflikten i Mellanöstern sa hon:

Den tillträdande presidenten och jag förstår och är djupt sympatiskt inställd till Israels önskan att försvara sig själv under nuvarande omständigheter och befrias från granateld från Hamas missiler.
Vi har dock samtidigt blivit påminda om de tragiska humanitära kostnaderna för konflikten i Mellanöstern, vilket demonstreras av lidandet bland civila palestinier och israeler. Detta förstärker vår beslutsamhet att finna ett rättvist och bestående fredsavtal som skapar verklig säkerhet för Israel, normala och positiva relationer med dess grannar; och oberoende, ekonomisk utveckling och säkerhet för palestinierna i deras egen stat.

Balanserat. Ja. Men innehållslöst.
Just så har man sagt sedan 1948. Ändå har grannländerna gång på gång angripit Israel. De senaste två krigen, från södra Libanon 2006 och nu från Gaza har båda startat sedan tusentals missiler avfyrats in i Israel. Det är den ena sidan som är aggressiv och som inte accepterar den andres existensberättigande — Israels grannar. Det är där problemet ligger. Och det är där lösningen finns.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen