Obama-kulten börjar bli jobbig

Hyllningarna av Barack Obama fortsätter i medierna. Just nu talar SVT-morgon lyriskt om att Obama lovar att öppna Vita huset och minska hemlighetsmakeriet kring beslutsfattandet. Bara för att Obama säger det, betyder det inte att det blir så. Politico gör en god analys i Seven reasons for healthy skepticism.
Sju punkter av skepticism:
1. Obama skryter om att han anlitar det bästa teamet. Men att anlita superstjärnor som rådgivare i administrationen garanterar inte harmoni och framgång. (Minns hur John F Kennedy anlitade dåtidens skarpaste hjärnor — som drog in USA i Vietnamkriget.)
2. Obama hyllas för att han eftersträvar stor enighet och samarbete. Men flera av USA:s största blunders har inträffat när stor politisk enighet har skapats.
3. Obama lovar stimulanspaket för att rädda ekonomin. Men underskotten är redan gigantiska, och förmåner som redan är beslutade kostar allt mer.
4. Obama håller tal efter tal. Men än har han inte visat sig kunna fatta tuffa och svåra beslut.
5. Obamas tema har varit förändring. Men varken under kampanjen eller efter valsegern har särskilt mycket av förändring setts till. Snarare kan hans åtgärder beskrivas som traditionalistiska.
6. Obama har stort självförtroende. Men den ekonomiska krisen är så omfattande att improvisation krävs, och därmed att man gör misstag på vägen.
7. Obama slipper mediegranskning. Men regeringar gör ofta ett bättre jobb, de skärper sig, om de vet att de står under ständig granskning.
Ja, skälet till att jag hellre ville se John McCain som president är just de oklarheter som gäller kring Barack Obama. Vi vet alldeles för lite om honom för att veta att han är vuxen uppgiften. Den osäkerheten är inte mindre idag än under valkampanjen.
Att så många ändå är så entusiastiska och ser Obama närmast som en Jesus-figur, börjar irritera mig. Nu vill jag se bevisen! Nu måste Obama börja leverera!
Se också debattinlägg i Vestmanlands Läns Tidning, Barack Obama vår tids messias? (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen