Obama får vänsterkritik för val av CIA-chef

Barack Obama har meddelat sin överraskande nominering av CIA-chef: Leon Panetta. Han var Vita husets stabschef under Bill Clinton och tidigare kongressman. Valet har väckt kritik inom Obamas eget parti, rapporterar Los Angeles Times i Panetta a surprise pick to run the CIA:

Men det är riskfyllt att utse en outsider som chef just när CIA börjat återhämta sig från åratal av kritik för misslyckat underrättelsearbete fram till attackerna 11 september 2001, om Irak och förhörsmetoder.
Om Panetta godkänns av senaten, blir han en av få chefer i CIA:s historia utan någon som helst erfarenhet från underrättelsearbete. I huvudsak av den anledningen möter Obamas val kritik i kongressen.
Demokratiske senatorn Dianne Feinstein, som nu tillträder som den första kvinnliga ordföranden i senatens säkerhetspolitiska utskott, sa att hon inte konsulterats och indikerade att hon kan komma att gå emot valet av Panetta.
”Jag har inte informerats om valet av Leon Panetta som CIA-chef”, sa Feinstein. ”Min position har länge varit att jag anser att CIA mår bäst av att i dessa tider ledas av en person med erfarenhet av underrättelsearbete.”

Ja, att ha politiker som chefer inom polis och underrättelsetjänst har ju också socialdemokraterna provat på — med förödande effekt för dessa organisationers anseende och förmåga. Resultatet blir att de agerar politiskt snarare än utför sina egentliga uppgifter.
Särskilt som demokraterna har anklagat president Bush för att ha använt CIA i politiska syften inför Irakinvasionen, framstår det ju som något märkligt att en tillträdande demokratisk president utser en demokratisk politiker som spionchef.
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , ,)

Rulla till toppen