Minnesdag präglad av minnesblackout

Det gamla mantrat, ”vi får aldrig glömma”, har fallit i glömska. Åter utsätts judar för förföljelse — också i Sverige. Precis som på 30-talet vänder polisen ryggen till när pöbeln kastar sten och ägg mot dem som visar solidaritet med Israel i Malmö. Precis som på 30-talet tar inga partier i Sveriges riksdag avstånd från judeförföljelsen, iallafall inte med någon större energi som ger genomslag. Svenska kyrkan menar att minnesdagen är ”malplacerad”. I Dagens Nyheter skriver Lisa Bjurwald, Tung minnesdag:

Klart är att övertrampen fortsätter att avlösa varandra – och att varken alliansen eller oppositionen verkar av någon anledning förmögen att med kraft ta avstånd från de antisemitiska yttringarna i spåren av Gaza.

Inga svenska makthavare lyfter ett finger för att förhindra att utvecklingen under 30-talet upprepas!
Det är den nakna sanningen.
Så här på den 64:e årsdagen av Auschwitz befrielse.
Se också Sydsvenskan i Förintelsen och Gaza, Svenska Dagbladet i Ett beslut som ingen tar ansvar för.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen