Häktning för sprängattentat: en seger för demokratin

Två män är nu häktade för sprängattentatet 2007 mot chefsåklagare Barbro Jönsson i Trollhättan. Som åklagare har hon handlagt en rad mål som involverat gängkriminalitet. Samma dag som bombdådet skedde i hennes bostad arbeta hon med ett fall där senare sex personer med anknytning till ett välkänt kriminellt gäng fälldes. Corren skriver i ledaren En seger för demokratin:

Just eftersom dådet var riktat mot åklagaren – inte privatpersonen – Barbro Jönsson är det ett direkt angrepp mot rättsväsendet. Indirekt är det därför ett angrepp mot demokratin i Sverige. Och sådana måste tas på största allvar.
Det har polisen uppenbarligen gjort.
För rättsväsendet och demokratin är det en seger. Men privatpersonen Barbro Jönsson har fått betala ett högt pris. Hon lever numera på hemlig ort och med skyddad identitet. Just därför är hon en symbol för hur viktigt det är att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Ja, den fasthet och rakhet mot våldsverkarna som Jönsson visat är det ont om i Sverige. De flesta viker undan, blundar och tittar åt annat håll. Inte minst polisen (se bloggen här) och massmedierna (se här och här). Våldsverkarna får allt starkare makt i Sverige. Det är allt mindre argumentens styrka, eller lagen, som räknas. Istället är det villigheten att använda hot och våld som styr.
Barbro Jönsson har dock inte fallit till föga. Hon upprätthåller svensk lag. För sin rakryggade hållning, att inte backa undan eller blunda för gängkriminalitet har hon fått flera priser. Magasinet Neo prisar Barbro Jönsson och  Barbro Jönsson får pris av facket.
Se mer i G-P: “De ville få henne att backa undan”
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen