EU: Hamas bär skulden för ödeläggelsen i Gaza

Ett förvånande klarsynt budskap kommer idag från Europeiska unionen, närmare bestämt från kommissionären Louis Michel, tidigare utrikesminister i Belgien. Han är på besök i Gaza och södra Israel, rapporterar AFP i EU commissioner hits out at Hamas on Gaza tour och BBC i EU envoy lays Gaza blame on Hamas. AFP skriver:

“Det är avskyvärt, obeskrivligt” sa EU:s biståndskommissionär Louis Michel till reportrar i Gaza sedan han besökt de områden som drabbats värst av Israels 22 dagars offensiv.
“Vid denna tidpunkt måste vi påminna om att det huvudsakliga ansvaret vilar på Hamas”, sa han. “Jag säger detta just här med avsikt — Hamas är en terrororganisation som vi tar avstånd ifrån.”
“För att EU ska kunna återstarta politisk dialog med ens minimala chanser att nå framgång och en utveckling mot fred, måste Hamas acceptera de två små villkoren som krävs av dem — ett, Israels rätt att existera, och två, överge den beväpnade kampen och terrorismen som sitt tillvägagångssätt.”
Louis Michel, som är känd för sin hårda kritik också mot Israel, uteslöt alla dialog med Hamas som avser att förgöra den judiska staten och som av EU betraktas som en terrororganisation.

Det här är det mest glädjande beskedet jag hört på flera dagar. Är det så att EU börjat förstå att man inte kan närma sig Hamas, som belöning för att de ser till att döda sitt eget folk? Det är mer än vad jag vågat hoppas på.
Fullföljer EU, med alla dess småpåvar (utrikestalesman, utrikeskommissionär, medlemsländernas premiär- och utrikesministrar), kan man kanske börja tro på att unionen har en roll att spela.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen