Kärnkraften sätter Mona Sahlin i ny knipa

Många gånger upplever vi som står utanför partipolitiken att den pragmatism som präglar Alliansen är påfrestande. Men ett positivt utslag av denna pragmatism är att kristdemokraterna nu helt överger kärnkraftsmotståndet. Tidigare har också centerpartiet successivt flyttat sig bort från avvecklingskrav. ”Sluta tjafsa om vi är för eller emot”, sa Maud Olofsson i höstas. Centerpartiet har efter kristdemokraternas utspel inte uttalat någon kritik mot det.
Men socialdemokraterna reagerar desto mer. SVD rapporterar nu på eftermiddagen i Kärnkraften ska avvecklas:

Socialdemokraterna vill inte ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer med nya. Det beskedet lämnade partiledaren Mona Sahlin vid en pressträff under partiets kommunala framtidsdagar i Västerås.
– Vi har samma ståndpunkt som vi har haft. Kärnkraften ska avvecklas i takt med att vi kan ersätta den med annan el. Jag hoppas på att det går att fortsätta en diskussion över blockgränsen om att utveckla ny energi som inte är kärnkraft, säger Mona Sahlin.

Därmed kommer Alliansen på ytterligare ett område att köra in en kil mitt i det socialdemokratiska partiet. Fackföreningarna som har sin bas i industrin vill att det ska finnas el till låga priser, så att svensk industri kan konkurrera. Med sina uttalanden stöter Mona Sahlin bort dessa kärnväljare, samtidigt som Alliansen blir mer attraktiva i deras ögon. Alliansen förstår vad som krävs för att jobben ska finnas kvar.
På samma sätt som jobbpolitiken lockade s-väljare till Alliansen 2006, kan energipolitiken göra det 2010. I lågkonjunktur blir energipolitik också en fråga som spiller över på regeringsalternativens trovärdighet i den helt centrala ekonomiska politiken. Det rödgröna avvecklingskravet kan framstå som oansvarigt, långt in i socialdemokratin. De trogna s-väljare som förut röstat på socialdemokratisk enpartiregering och inte känner sig hemma med gamla kommunister och gröna utopister, kan mycket väl komma till slutsatsen att Alliansen ligger närmare deras syn på verkligheten än det rödgröna blocket.
Se mer i Sydsvenskan, DN, HD. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen