Islamismens hot mot kvinnorna

Dagens Nyheters Lisa Bjurwall skriver om samtal med Ayaan Hirsi Ali, Hotet mot kvinnorna:

För att fira författaren Per Ahlmarks 70-årsdag anordnades i går ett seminarium i Stockholm under rubriken “Demokratins seger och kris”. Herbert Tingsten analyserade år 1933 samhällsutvecklingen i en bok med samma titel.
Ayaan Hirsi Ali har flugit in från Washington för att tala om den västerländska demokratins kris. Hirsi Alis namn blev världskänt efter att Theo van Gogh, som filmat hennes islamkritiska manus “Underkastelse”, mördades av en muslimsk fundamentalist 2004. I den lapp som mördaren naglade fast med kniv i van Goghs rygg riktades ett dödshot även mot Hirsi Ali. När jag talade med henne före anförandet var hotet oförminskat – men så var också hennes passion för ämnet. En av de saker som upprör henne mest är den europeiska uppgivenheten inför de ungdomar som lockas av radikal islamism.

Uppgivenhet. Och skälet är naturligtvis att man inte får kritisera islam i Europa. Det är tabu. Alla medier tiger. Men det samhälle de radikala islamisterna vill se, är ett där kvinnor har lika lite att säga till om som barn.
En äldre kvinna jag känner var under julen på resa i Afrika, men under besök på Zanzibar råkade de ut för en muslimsk guide som inte tålde att kvinnorna i sällskapet ställde frågor. Trots guidens uppenbara irritation fortsatte hon att ställa frågor. Det slutade med att han ignorerade kvinnorna. Låtsades som om de inte fanns. Hon berättade hur fruktansvärt arg hon blev över det bemötandet.
Men det är den framtid också europeiska kvinnor har att vänta, om kvinnorörelser och feminister fortsätter blunda för islamismen. Ayaan Hirsi Ali har ett mycket enkelt budskap, som vi snarast borde lyssna till: behandla inte islamister på något annat sätt än alla andra extremister och fundamentalister. Bemöt dem! Kritisera deras budskap! Ta debatt! Säg emot!
Ja, man kan verkligen fråga sig varför detta är så svårt?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen