Hamas hotar starta bombningar mot Israel igen

Vapenvilan i södra Israel och Gaza är skör. Terrororganisationen hotar att starta de missilattacker som utgjorde upprinnelsen till det 22 dagar långa kriget som nyss avbröts, rapporterar Sky News i Hamas’ Deadline Is Looming:

Gruppen hotar att återuppta bombardemanget av israeliska städer.

Vad säger EU och svenska regeringen om det? Kommer de, som de gjort i åratal, låta bli att kommentera när Hamas går till anfall — för att bara börja tala om oacceptabelt våld när judarna försvarar sig?
Det kommer aldrig att bli fred så länge inte palestinier, libaneser och övriga grannar till Israel erkänner Israel och ser till att få ett slut på extremisternas attacker mot judarna. Allt annat är dömt att misslyckats. Det visar ju 60 års erfarenheter. Någon gång är det väl ändå dags att se verkligheten som den är.
Hur ska det gå till? Ja, se på Egypten under Anwar Sadat! Han insåg att fortsatt krigstillstånd skulle göra Egypten till sovjetisk lydstat, därför slöt han fred med Israel. Genom freden och erkännandet av Israel fick Egypten tillbaka det största område som Israel ockuperade 1967 — Sinaihalvön.
Men Sadat är ju hatad i arabvärlden just därför att han slöt fred med judarna. Sadat mördades av islamister. DÄR har vi problemet i ett nötskal. Extremisterna motsätter sig fred. När Europa stöder extremister, som Hamas, bidrar Europa till att göra freden än mer avlägsen.
Bara om världssamfundet sätter press på Israels grannländer att göra det Egypten gjort, kan en realistisk fredsprocess inledas.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , ,, ,
)

Rulla till toppen