Gröning: Vi är inte mogna för en president

I Aftonbladet skriver Lotta Gröning ett intressant debattinlägg med tanke på nya presidenter och traditionell monarki, Vi är inte mogna för en president:

Men den avgörande frågan är ändå vem som skulle bli president i Sverige. Skulle mannen eller kvinnan från gatan kunna kliva in i rikspolitiken? Jag tvivlar faktiskt! Med tanke på hur toppstyrd den svenska demokratin är och hur svårt det är för den vanlige medborgaren att påverka politiken …
Jag tror inte att Sverige är moget för något modernare statsskick. Skulle vi ens få välja president? Det ligger väl närmare till hands att partierna bestämmer vilka som är lämpliga och sedan får vi möjligtvis säga ja eller nej till de redan utsedda.
Att Obama blev vald i USA väcker onekligen lite nya tankar. USA:s demokrati fungerar inte tillfredställande, men engagemanget, spontaniteten och känslorna inför både politiken och dess representanter är betydligt större än i Sverige.

Exakt. Amerika är en betydligt starkare, djupare och mer levande demokrati än Sverige. Det är därför politiken där blir så spännande. Det är folket som röstar fram färgstarka politiker, just den typ av personer som svenska partier gör allt för att stoppa. Här hemma ska man vara en ”lagspelare”, dvs lyda partiledningen och i oändlighet upprepa partiets kollektiva tramsigheter. Aldrig stå för något själv. Bara lyda.
Varken Barack Obama eller John McCain hade blivit riksdagsledamöter om de vuxit upp i Sverige. De har för mycket integritet för det, och är självständiga till en grad som inget parti skulle acceptera här hemma.
I USA är det personer som har övertygelse och karisma som väljs. De ledare som har förmåga att knyta kontakt med folket väljs om, och de träaktiga och fega faller bort. I Sverige är det ungefär tvärtom…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen