Obamas arrogans kan starta handelskrig som förvärrar krisen

Det ser ut att kunna bli handelskrig mellan USA och Kina, ”i exakt fel tidpunkt”, skriver Economist i ledaren Economic tensions between America and China are rising—at exactly the wrong time:

Nominerade finansministern Tim Geithner har i svar på frågor under senatsförhör anklagat Kina för att ”manipulera” sin valuta och lovade att Obama-administrationen ”aggressivt” kommer att agera för att Peking ändrar sin policy. Den skarpa tonen och att han använde den juridiskt laddade termen ”valutamanipulation” rikoschetterade genom finansmarknaderna där aktörerna rös inför möjligheten av en kinesisk-amerikansk konflikt mitt i en global konjunkturnedgång …
Insatserna är extremt höga. Alla vet att protektionism och skyll-på-andra-länder-politik förlängde depressionen på 1930-talet. När världsekonomin är i sin farligaste omständigheter sedan dess är ökade spänningar mellan USA och Kina det sista någon behöver.

Om det varit George W Bush som sagt detta, hade Dagens Nyheter och andra omedelbart talat om hans ”arrogans”. Men Bush hade aldrig avsikt att starta handelskrig i syfte att stänga marknader och förstöra frihandeln. Men det var just detta som Barack Obama lovade i valrörelsen. Ingen kan vara förvånad över om det nu sker.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,)

Rulla till toppen