Vinnare på s-v-mp-koalition: Alliansen

Widar Andersson i Folkbladet (s) har djupare insikt i svensk politik än många andra, och han ser vilken den verkliga effekten blir nu när Mona Sahlin tvingats till att cementera ett vänsterblock, Jag kan inte se någon vinnare:

Den borgerliga alliansen framstår alltmer som ett strategiskt genidrag. Alliansens viktigaste effekt på svensk inrikespolitik är att den tvingar socialdemokraterna att försöka skaffa sig en egen allians.

Ja, i 70 år kunde socialdemokraterna dominera svensk politik eftersom man kunde så split mellan alla andra partier. Härska genom söndring har varit strategin. Genom den har man kunnat regera vidare i ensamt majestät även om man haft mindre än 40 procent av väljarna bakom sig.
Men när Alliansen blev ett faktum, uppstod plötsligt en spelare som var större än socialdemokratin. Splittring var inte längre en framkomlig väg. Socialdemokratins maktställning urholkades rejält. Det enda svaret som återstår är att samla hela oppositionen. Det skedde igår.
Men därmed uppstår en rad nya problem för socialdemokratin. Alla vänsterpartiets utsvävningar blir nu socialdemokratins. Eller som PJ Anders Linder skriver i Svenska Dagbladet: ”I två långa år kommer [Sahlin] att få stå till svars för allt vad vänsterpartiet har gjort, sagt och tyckt. Från och med nu är alla vänsterpartiets trovärdighetsproblem hennes egna: utgiftspopulismen, skattehöjandet, kommunismen.”
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen