Vänsterpartiet har besegrat miljöpartiet i rödgröna maktkampen

Den 8 oktober proklamerade Mona Sahlin ett tvåpartisamarbete s-mp som skulle ta upp kampen om mittenväljarna med Alliansen. Vänsterpartiet lämnades därför utanför. Den här bloggen dömde genast ut förslaget som strategiskt ohållbart, och kritiken blev massiv inom socialdemokratin.
I dag proklamerar Mona Sahlin på nytt ett utspel som ska ta upp kampen om regeringsmakten, Klart för rödgrönt regeringsalternativ. Men den här gången är vänsterpartiet med på lika villkor. Det betyder en tydlig förflyttning vänsterut.
De stora förlorarna idag är miljöpartiet. De får se sina mittenambitioner bortkompromissade och neutraliserade av vänsterpartiet.
Den här lösningen liknar den norska röd-gröna regeringen där vänsterpartiets ledare Kristin Halvorsen blev finansminister. Efter dagens utspel är det alltså inte omöjligt att Sveriges näste finansminister heter Lars Ohly. (Prognosen försämras ju inte av att v i ny opinionsmätning är tredje största parti.)
Jag tycker det är bra att de tre vänsterpartierna nu samlas till ett regeringsalternativ. Väljarna får därmed makten att avgöra vilka som ska regera landet. Det överlåts inte åt mygel och taktikspel i maktens korridorer efter valet. Därmed slipper svenska folket köpa grisen i säcken. Det är ett stort steg framåt för demokratin.
Genom tydliga block kan inte partierna fuska och dölja sina avsikter, och hänvisa till förhandlingar efter valet. De måste öppet, ärligt och tydligt före valet tala om vad de tillsammans kommer att göra.
Så därför ser jag dagens proklamation som något glädjande. Vi kan se fram emot en hård och tuff — men ärlig — batalj mellan lag Reinfeldt och lag Sahlin.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen