Vänsterextremisternas våld gör nazister till martyrer

Den 17-åring som blev mördad i Salem för sju år sedan har blivit martyr för högerextrema. Han dödades av ett helt gäng som slapp några kännbara straff. Varje år demonstrerar man till hans ära. Allt medan vänsterextremister använder våld och hot och bryter mot de demokratiska reglerna.
Sydsvenska Dagbladet skriver i ledare:

Självklart får det inte heller betraktas som normalt att så kallade antirasister överskrider demonstrationstillstånd, använder våld och går till organiserad attack mot människor och egendom. Igår stoppade polisen bland annat fordon med aktivister från både Danmark och Tyskland vars mål helt uppenbart var att delta i eller ställa till bråk i Salem. Det mönstret är bara alltför välkänt.

Ja, trots att journalisterna så tydligt sympatiserar med våldsverkarna till vänster (de kallas ”aktivister” och journalisterna upprörs över att de inte får kasta sten, medan andra sidan kallas ”extremister”) framgår tydligt att det är vänsterextremisterna som använder våld. Det ger nazisterna en moralisk seger, varje år.
Men vad göra? Kommunalpolitiker vill upphäva demonstrationsfriheten — också det vore en seger för nazistiska inskränkningar av medborgerliga friheter. Sydsvenskan står handfallen, men jag tycker Salems fullmäktigeledamot Pia Ortiz-Venegas (v) gjorde helt rätt när hon ordnade en tyst ickevåldsdemonstration där folk i neon­gula västar stod still och höll upp skyltar medan demonstranterna passerade förbi, Salembor protesterade. Det är värdigt och budskapet tydligt. Men varför protesterar man inte också mot vänsterextremisternas våld?
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen