Thailands opposition vill avskaffa demokrati

Första inslaget i radioprogrammet Godmorgon världen handlade om Thailand, och var det första svenska reportage jag hört som är sakligt och som i intervju med oppositionsföreträdare visade att eliterna i Bangkok vill avskaffa demokratin i landet. Eliten vill styra utan att lyssna på bönderna ute på landsbygden. Detta antidemokratiska mål var syftet med flygplatsockupationen och protesterna mot regeringen.
Visst är korruption och brister när det gäller viktiga institutioner för en rättsstat omfattande i Thailand. Dessa institutioner är lika viktiga som det demokratiska styrelseskicket för att uppnå ett fritt land som kan sträva efter välstånd och utveckling.
Men det finns ju ingen som helst logik i att flytta tillbaka positionerna för institutionen demokratiska val, för att kunna flytt fram dem på andra.  Inget säger att en diktatur, därtill styrd av en liten elit, skulle skapa en rättsstat snabbare än en demokratiskt vald regering.
Det handlar om att successivt och kontinuerligt flytta fram positionerna när det gäller alla olika institutioner. Bakslag inom en leder inte till framgång på någon annan.
Se mer i bloggen: Thailands sköra demokrati står på spel. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen