Terrorledare misstänkt för Bombayattentatet intervjuad

Efter 11 september 2001 försvarade pakistaniern Hafiz Mohammad Saeed, grundare av terrorgruppen  Lashkar-e-Toiba, Usama bin Ladin: ”Att skydda Usama är en plikt för varje pakistansk muslim. Ingen kan stoppa jihad i Kashmir, Afghanistan, Irak och Palestina.”  
Idag är han efterlyst av den pakistanska regeringen för inblandning i terrorattackerna mot Bombay. Men nu vill inte Hafiz Mohammad Saeed kännas vid inblandning i terrordåden när han intervjuas i Middle East transparent, Interview with Hafiz Mohammad Saeed. På frågan om hans grupp fortfarande har stöd av Pakistans säkerhetspolis ISI, något indiska myndigheter hävdar, svarar han undvikande: ”De kan påstå vad de vill. Jag bryr mig inte.”
För egen del tycker jag förändringen i tonläge är intressant. Från att stöddigt och uppkäftigt försvarat al-Qaidas terrordåd 2001 vill han idag inte ta åt sig ”äran” av döda civila, tvärtom. Jag tror skiftet speglar att terroristernas anseende i den muslimska världen sjunkit de senaste sju åren. Kampen mot terrorism har haft effekt. Från att ha kunnat se sig som hjältar i folkets ögon, ses de nu som kriminella av de flesta. Detta psykologiska skifte är ju enormt viktigt, inte minst när det gäller minskad nyrekrytering och sämre möjligheter att komma undan. 
Weekly Standard summerar i Lashkar-e-Taiba’s Hafiz Saeed Speaks:

Saeeds olika terrorgrupper fortsätter att operera inom Pakistan trots att de uppenbart utgör en del av den internationella terrorismen. När premiärminister Gilani och president Zardari förnekar att pakistans regering låg bakom attacken mot Bombay har de rätt på en nivå — den civila regeringen beordrade sannolikt inte attacken. Men Pakistans ovillighet att eliminera dessa grupper och säkerhetspolisens stöd till dessa grupper gör nationen Pakistan ansvarigt för att terrorattacker fortsätter att planeras och genomföras från pakistansk mark.

Ja, man kan fråga sig varför inte den civila regeringen höjt rösten i samma grad som terrorledaren Saeed sänkt sin. Varför? Sympatiserar man trots allt med verksamheten? Pakistan har många frågor att besvara.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen