Traditionen stärker mångfalden

Magasinet Axess har i senaste numret en artikel av Lars Anders Johansson som handlar om musik, men vars budskap också borde handla om vår relation till kultur överhuvudtaget:

Tryggheten i den egna traditionen är en förutsättning för att förstå och ta till sig andra musikaliska idiom. Det visar Ale Möller som är ute på Sverigeturné med Bruce Molsky och Aly Bein …
Själva utgångspunkten för den här typen av världsmusikaliska möten är just att deltagarna har en stark och livaktig tradition att ta avstamp ifrån. En världsmusiker är en folkmusiker, en traditionsbärare. Därmed inte sagt att man sluter sig mot andra traditioner. Tvärtom. Den som står stark och trygg i sin egen tradition har lättare att förstå och ta till sig andras.

Så menar jag att det är generellt. Jag märkte redan inför folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 att det fanns tvivel om Sverige skulle klara av att möta sig med de andra i unionen. Om man inte tror på sig själv, på den egna gemenskapen och kulturen, det är då man isolerar sig.
De svenska etablissemangen misslyckats att göra Europaprojektet lockande, just därför att de inte står upp för den svenska särarten, för våra kulturella traditioner och ser dem som värdefulla, något att värna, fördjupa och begrunda. Alla andra kulturers uttryck är fina och beundransvärda, men allt svenskt är skit. Något att förlöjliga, ta avstånd ifrån, fnysa åt. Det är detta självförakt, oikofobi, inom etablissemangen i politik och media som skapar osäkerhet och isoleringstendenser.
När ska denna enkla insikt drabba de höga herrarna och damerna i politik och mainstreammedia, så att de inte kallar den ”reaktionär”, så som exempelvis veckotidningen Fokus gör?
Genom att bättre förankra samhällsdebatten i våra egna rötter, traditioner och kulturella uttryck skapar vi oss en solid grund att stå på, en grund som innebär att vi inte behöver vara rädda i mötet med världens alla influenser. Om vi vet styrkan och förtjänsten i det vi har, kan det berikas med kunskap om andra.
(Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen