Sensation i kongressval: republikansk vietnamflykting vann

Ett försenat val i New Orleans till amerikanska kongressen har givit ett sensationellt utslag: trots en överväldigande demokratisk övervikt bland väljarna valdes republikanen Joseph Cao framför demokratiska partiets veteran Bill Jefferson. Rubriken i New York Times lyder: History and Amazement in House Race Outcome.
Hans mamma såg till att sin åttaårige son följde med när amerikanerna evakuerade Saigon 1975. Utbildad av Jesuiter, med lågmäld framtoning och 1,57 cm lång slog han ut en av de kongressmän som ansetts sitta allra mest säkert. Trots att man hittat tiotusentals dollar i Jeffersons frysbox trodde alla att han skulle överleva korruptionsanklagelserna. Men väljarna valde förnyelse, dvs raka motsatsen till företrädaren: en försynt, filosofiskt fokuserad kandidat som gärna citerar Aristoteles.
Jag älskar den här öppna tävlan som enmansvalkretsar innebär där väljarna har sista ordet, inte etablissemangen.
(Andra intressanta bloggar om , , , ,)

Rulla till toppen