Stark uppgång för legal nedladdning

Förlåt mig. Men jag kan inte låta bli. Hela debatten om fildelning är löjlig. Du som vill lyssna på bra musik och se bra filmer, svara ärligt på den här frågan: är du inte beredd att betala för sådan högkvalitativ underhållning och avkoppling?
Svarar du nej, är du antingen en snål djävel som snyltar dig fram i livet som en parasit, en galen kommunist eller en bortskämd idiot som tror att det goda livet uppstår av sig själv utan hårt slit.
Är du det? Om inte: tänk om!
Svarar du ja, då är det bara att följa sin moral och betala för de tjänster du utnyttjar till dem som lägger ner sin tid, talang och erfarenhet på att skapa det du gillar att konsumera.
Allt annat är hyckleri och bortförklaringar. Visst, tekniken gör det enkelt att vara lagbrytare, och fjäskande politiker gör det än enklare genom att undergräva laglydigheten i deras korrumperade ambition att värva väljare genom att sälja ut rättsstatens principer. Visst, skiv- och filmindustri har varit urusla på att göra artisternas och konstnärernas tjänster lättillgängliga på lagligt vis. Visst, man kan hävda att fildelning rent tekniskt och filosofiskt är något annat än stöld.
Men i grunden är det fråga om man respekterar den personliga integriteten också för kreativt skapande människor att kunna tjäna sin lön på den efterfrågan som uppstår för deras arbete. 
Respekterar du skapandet, då betalar du. Inga bortförklaringar, allra minst tekniska, håller.
Därför är det intressant att se att utvecklingen i USA går i rätt riktning. SVD-Kultur rapporterar Stark uppgång för legal nedladdning:

Men parallellt med boomen av illegal nedladdning har även den lagliga musikmarknaden förändrats … Det amerikanska skivbolaget Atlantic säljer i år större delen av sin musik genom digitala kanaler. Enligt New York Times ska 51 procent av bolagets inkomster under 2008 härstamma från andra distributionsvägar än cd-skivan. Den digitala försäljningen väger ännu inte upp för den sjunkande försäljningen av cd-skivor, men amerikanska analytiker är förvånade.

För mig ger detta en indikation på att moralen är högre hos vanliga medborgare än hos de politiska debattörer som försvarar olaglig fildelning. Avsaknaden av snabb laglig service på nätet gör fildelning till det enklaste valet, men om det blir lika lätt att ladda ner lagligt tror jag de flesta är beredda att betala för den kreativitet man njuter att få ta del av.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen