Nils G Åsling: jag blir skrämd

När den borgerliga regeringen tillträdde 1976 fick industriminister Nils G Åsling varvskrisen i sitt knä. Sedan 1974 hade Olof Palme instiftat en lag som gjorde att varven med statsbidrag fick bygga oljetankers som ankrades i norska fjordar där de rostade i avsaknad av köpare. 
Nu på morgonen intervjuas Åsling i P1 Morgon om likheterna mellan varvskrisen och bilkrisen: 
“Jag blir skrämd av att man till varje pris vill rädda lokal verksamhet.”
Han känner igen viljan att rädda gamla jobb. Men han menar att man istället för företagsstöd ska satsat på forskning och industriutvecklingsprojekt. Industrifonden skapades 1980, och har varit med i mer än ett tusen projekt. Insatser på andra sätt än via statligt ägare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen