Skolan i fritt fall mot analfabetism

Svenska elevers kunskaper bara sjunker. Det finns två områden där svensk politik uppvisar en häpnadsväckande likgiltighet. Det ena är kriminaliteten, som man rycker på axlarna åt även om den i Sverige är värre än i världsstaden New York. Den andra är ungdomarnas fördumning i en flumskola vars mål tycks vara att konkurrera med Afrika om antalet analfabeter.
Skolorna måste bli bättre nu genast, skriver Svenska Dagbladet i ledare. Man citerar en ny internationell studie, Timss 2007, som visar att svenska elever gör allt sämre ifrån sig:

I ­naturvetenskap är trenden ännu dystrare än i ­matematik. Sverige är ett av de länder vars elever har försämrats mest sedan mätningarna började. De svagpresterande eleverna har blivit betydligt fler. Det känner vi igen från diskussionen om hur många elever som missar ­matten i nian och inte blir behöriga till gymnasiet. Men det är på sitt sätt ännu mer deprimerande att andelen som gör topp­resultat i matematik har sjunkit från tolv procent 1995 till två procent idag.

Talet om Kunskapssamhälle är ett hån. Politikerna låter flummet härja på skolorna och allt färre går igenom grundskolan med godkänt betyg.
Det skär särskilt hårt i mitt hjärta, eftersom jag anser att utbildning är den bästa metoden att skapa ökad jämlikhet i livschanser — för skolan kan, om den fungerar, ge barn från mindre priviligierade hem en gedigen grund att stå på i deras eget liv, för att sträva efter framgång, utveckling och lycka.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen