Ryssland jagar åter ‘folkets fiender’

I Dagens Nyheter skriver Lisa Bjurwald om ett nytt lagförslag från premiärminister Vladimir Putin, som hårt kritiseras av ryska människorättsaktivister, Farväl till glasnost:

Bland det mest skrämmande i det nya lagförslaget är formuleringen om spionage, som inte längre kallas så. I stället talar man om ”motstånd mot den ryska ledningen”. Om lagen antas kan den i praktiken användas för att förfölja Kreml-kritiker …
Fortfarande rapporterar oroväckande få västerländska tidningar om den negativa utvecklingen för yttrandefriheten och andra rättigheter i Ryssland. Under tiden har stigmatiseringen av aktivister och regimkritiker som ”folkets fiender” inletts.

Ja, när det gäller Ryssland sväljer vi kameler, medan vi i Europa gränslöst kritiserar grandet i Amerikas öga. Övergrepp och frihetsinskränkningar ska mätas efter samma måttstock. Ryssar, kineser och västerländningar — alla människor — borde kunna hävda sina universella fri- och rättigheter.
(Andra intressanta bloggar om , ,, ,
, )

Rulla till toppen