Hur länge hade skokastaren fått leva om det varit mot Saddam?

Det är ett bevis på journalistkårens förakt för demokrati när man gör sig lustig över skoattacken mot president Bush. Är det några som borde veta hur farligt det är med attacker mot demokratiskt valda ledare, så är det ju vi svenskar. Vi har fått både en statsminister och en utrikesminister mördade i attacker. Är det roligt?
Mats Larsson gör i Expressen en vuxen iakttagelse:

Ett litet tankexperiment.
Byt ut George W Bush mot Saddam Hussein där på scen.
Hur länge hade skokastaren fått leva?
Eller hans familj.

George W Bush har stjälpt en mördarregim och givit irakierna frihet att påbörja processen mot demokrati och mänskliga rättigheter.
Givetvis är övergången från mer än 30 år av förtryck och hämningslös korruption ingen enkel sak. Det är så lätt att skylla på andra, inte minst på befriaren. Och det här är inget nytt.
I Tyskland skyllde man 1946 svårigheterna efter andra världskriget på… amerikanerna, inte på Hitler. Tidningar rapporterade att de unga tyskarna ville ha nazismen tillbaka (se här och här).
I dag spelar svenska och internationella medier med i dessa känslouttryck. Man förnedrar befriaren som kommer med demokrati, och låter den tidigare förtryckarregimen komma undan.
Jag kan inte annat än känna förakt för de journalister som deltar i detta spel. De är antingen antidemokratiska svin eller tappade bakom en vagn.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , ,, , , , , )

Rulla till toppen