Grekiska upploppssmittan har nått Sverige

I brittiska vänstertidningen Independent ser man hur gatuupplopp fungerar som en smitta som sprider sig från land till land, ’Greek Syndrome’ is catching as youth take to streets:

Europa existerar, verkar det som. Om grekiska studenter nyser, eller får tårgas i ögonen, tar unga till gatuprotester i Frankrike, och nu senast i Sverige. I går kastade maskerade ungdomar två brandbomber mot ett franskt institut i Aten. Fönster krossades och slogans sprejades på byggnaden. En löd: ”Gnista i Aten. Brand i Paris. Revolten är på väg.” Den andra: ”Frankrike, Grekland, upplopp överallt.”
Det var ett planerat och våldsamt försök att länka samman desperata ungdomliga proteströrelser. Sambanden mellan protester i Grekland och Frankrike – och till viss del med oroligheter i Sverige – kan verka vaga eller icke existerande. Men social och politisk sjuka och dess symptom smittar lika snabbt som influensa i tider av internet, television och sms…
De grekiska, franska och svenska protesterna har samma karaktäristik: ett förakt för statliga institutioner och näringsliv, fördjupad av finanskrisen; en lös allians mellan vita vänsterradikaler och unga andragenerationens invandrare; en känsla av att tillhöra en ”offrad” generation.

Så ser symptomen ut, ja. Men den verkliga sjukan är ju ansvarslösheten och kraven på att bli serverade sina liv på silverfat. De unga tror att livet ska vara enkelt och utan svett, slit och hårt arbete. Förväntningarna är helt enkelt totalt förvridna. Och det är klart att om man tror att allt ska serveras en, blir man upprörd när man förstår att här måste man faktiskt själv hugga i och slita som ett djur för att komma någonstans.
Jag undrar vem det är som lurar i de unga dessa villfarelser. Svaret är väl: den politiska vänstern.
Se mer i BBC Swedish city hit by youth riots, AFP i Angry Youths Gather Again In Malmoe, Sweden, Youths Set Cars Ablaze In Riots In Southern Sweden .
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , , )

Rulla till toppen