Äntligen mot ljusare tider!

Kunde inte låta bli att återge rubiken för krönika av Jan Öjmertz i Borås Tidning, Äntligen mot ljusare tider! Han pekar på att kl 13.04 i går vände det — då inträffade vintersolståndet. Nu går vi mot ljusare tider. Bokstavligt talat.
Att det lika automatiskt blir ljusare tider i ekonomin finns det ju inga garantier på, men Öjmertz gör rätt som påminner om följande:

Flera av de faktorer som var bekymmersamma för världsekonomin för drygt ett halvår sedan är tillrättade.
1. Räntorna är på väg mot rekordlåg nivå. Ytterligare sänkningar väntas. [Även om genomslag för låntagarna går trögt.]
2. Oljepriset ligger runt 40 dollar – en dramatisk sänkning från nivåer uppemot 145 dollar per fat. Bensinpriset ligger under tian, vilket ingen för ett halvår sedan trodde att vi någonsin skulle uppleva igen.
3. Råvarupriserna har störtdykt och priserna är på en lägre nivå än på mycket länge.
4. Den stigande inflationskurvan har brutits. Stigande priser äter inte upp löneökningar och skattesänkningar.

Men, men, men: för det kanske största orosmoln ser vi inte några ljusningar: arbetslösheten. Det är här vi kommer att få besked om hur långvarig lågkonjunkturen blir: betyder varsel också avsked, eller behöver färre bli av med arbetet än man på senhösten kunnat befara?
Arbetsmarknaden är nyckeln och det är här Alliansen har att visa att man lever upp till målet om att göra allt för att minska utanförskapet: liberalisera arbetsrätten!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen