Ryssland kör ut internationell närvaro i Georgien

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE, har under hösten haft observatörer i georgiska utbrytarprovinsen Sydossetien, men nu kör Ryssland ut dem, rapporterar Independent i Russia forces Georgia peace mission to end:

OSCE meddelar att man stänger ner sin mission i Georgien den 1 januari sedan Ryssland blockerat ett förslag om förlängning i den oenighet som råder om vilken status Sydossetien ska ha.
Moskva vill att den internationella insatsen för demokrati och mänskliga rättigheter upphör i Georgien som en följd av att Ryssland erkänt Sydossetien som en självständig stat sedan man krossat Georgiens försök att återta kontrollen över territoriet …
”Vi har sett en sida försvara den territoriella integriteten av Georgien och en annan som talar om ’självständighet’ för Sydossetien. De två sidorna står så långt ifrån varandra att försök att överbrygga dem till 31 decmer är omöjligt”, säger finske ambassadören Antti Turunen som är ordförande i OSCE.

Deutsche Welle rapporterar att Georgien protesterar mot att den internationella närvaron försvinner, OSCE to Withdraw from Georgia After Russian Opposition:

Georgiens regering reagerar kraftigt mot att OSCE avslutar sin mission och säger att Ryssland har vägrat att stödja ett förlängt mandat i syfte att dölja krigsbrott.

Åter demonstreras hur svagt EU är som spelare på internationella scenen. EU har under hösten börjat fjäska för Moskva, som omedelbart svarar med en snyting. Ska EU någonsin stå upp för sina värderingar när det blåser?
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,)

Rulla till toppen