2008 års viktigaste händelser i världen

Inför nyåret är det läge att blicka tillbaka på året som gått. En som redan gjort det är Gideon Rachman i Financial Times, What we will remember from 2008.
Han gör följande lista över fem-i-topp:
– Lehamn Brothers kollaps (finanskrisen)
– Barack Obamas seger
– Rysslands invasion i Georgien
– OS i Kina
– Oljeprisets fall
Jag tycker inte OS platsar i listan. Däremot skulle jag sätta upp terrordådet i Bombay. Det var första tecknet på att fundamentalisterna känner lättnad över att president Bush snart ska avgå, och att väst åter kan bli inriktat på eftergiftspolitik mot våldsverkare. Rachman nämner terrordådet men tar inte med det eftersom vi ännu inte sett några ytterligare konsekvenser av det. I dag framstår det som en isolerad företeelse, menar han.
Men i Pakistan har talibanerna höjt rösten och hotar döda alla flickor som går till skolan, något som London Times rapporterar denna julhelg: Taleban threaten to blow up girls’ schools if they refuse to close. Fundamentalisterna försöker flytta fram sina positioner, och i Pakistan finns kärnvapen som kan hamna i fundamentalisternas händer.
PS.
Om några dagar är det väl dags att sätta samman en lista över viktigaste händelserna i Sverige under 2008 – därför tycker jag du som läsare ska mejla (dick[a]erixon.com) in vad du tycker bör vara med på listan.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , >)

Rulla till toppen