Vilken blir Obamas första internationella kris?

Det som talar emot att Barack Obama kommer att kunna ta det lugnt är det faktum att de flesta amerikanska presidenter får sina egna dagordningar slagna i spillror av världskriser. Bara Amerika kan rädda världen när det verkligen gäller. Amerika har räddat Europa gång på gång — oftast från sig själv.
Därför har Real Clear Politics listat de mest troliga krister som kan bli Obamas första huvudverk, Who’ll Cause Obama’s First 3 a.m. Call? :

Under demokratiska partiets primärval gjorde Hillary Clinton säkerhetspolitiken till huvudtema när hon gjorde den omtalade TV-reklamen om vilken presidentkandidat som amerikanerna vill ska svara i Vita husets kristelefonen när det ringer kl 3 på natten. Meningen var att varna för att välja en grön och oerfaren ledare. Hon tog kraftigt in på Obama efter den reklamfilmen.
Eftersom valrörelsen kom att handla om finanskrisen kunde Obama slå McCain. Men världens farligaste aktörer och oroshärdar har inte försvunnit … Så vem kommer att orsaka det första krissamtalet kl 3 på natten för Obama?

httpv://www.youtube.com/watch?v=7yr7odFUARg
Man ger en top-fem-lista över de troligaste kriserna för den nye presidenten:

Nr 5. Ryssland
Nr 4. Al-Qaida
Nr 3. Nordkorea
Nr 2. Iran
Nr 1. Pakistan

När det gäller ”första” kris är listan inte orimlig. Största och svåraste hotet är dock Iran. En så oberäknelig och fanatisk regim får inte komma över kärnvapen. Det skulle kunna göra Obama till en Neville Chamberlain, en naiv dåre som talar om fred med bereder vägen för blodbad med tiotals miljoner döda. Alternativet är att bomba anläggningarna i Iran. Vilket skulle försätta Obama i samma situation som företrädaren…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen