Obama bör följa Reinfeldt: ta det lugnt

Magasinet American Prospect vänder sig emot den gängse uppfattningen att en nyvald president snabbt måste använda prestigen som valsegern innebär för att få igenom sina politiska program, The Audacity of Patience:

Trots det romantiska minnet av Franklin D Roosevelts första hundra dagar, visar historien att presidenter inte får mandat som en mekanisk funktion relaterad till storleken på valsegern, utan de skapar sig sitt mandat över tid …
Överväldigande krafter i etalissemangen uppmanar nu Obama att utnyttja det momentum som valsegern har givit honom. Du kommer aldrig att bli mäktigare än i januari, direkt efter att du svurit in som president.
Om Obama förmår ignorerar denna konventionella visdom kommer han inte att göra det därför att han blivit knäpp eller lat, utan därför att han agerar enligt samma metodik som han gjorde under valkampanjen. Det skulle betyda att han intar ett långsiktigt perspektiv, satsar på uthållighet och försiktigt sätter de olika politiska bitarna på plats så att han kan vinna en uthållig majoritet för sin politiska linje.

Denna analys får mig att osökt tänka på Fredrik Reinfeldt. Bortsett från några inledande reformer direkt efter valsegern 2006, har han haft något som man skulle kunna kalla tålmodig, försiktig och långsiktig strategi för regeringens politik.
American Prospect menar att George W Bush hade fel när han trodde att valsegern genom omvalet för fyra år sedan innebar att han kunde trumfa igenom sin politik med ”rå institutionell styrka” (raw institutional power). Växande politiskt mandat kräver uthållighet och flit för att skapa en bestående ordning inom politiken.
Det här är en mycket intressant frågeställning, som diskuteras alldeles för sällan. Demokrati bygger på förtroende och just det mandat som medborgarna givit regeringsbildaren. Hur ska detta mandat uttolkas? Var går gränserna? Hur kan man förstärka det och vilka fel begås när mandatet förbrukas?
Fredrik Reinfeldt har retat gallfeber på många av oss som följer politik dagligen och vill se handlingskraft, snabba kommentarer i alla aktuella frågor. Reinfeldt väljer medvetet bort denna febriga aktivitet för att besöka sjuksköterskor på vårdcentraler i Gästrikland.
Just detta förhållningssätt uppmanas nu Barack Obama att följa som ny president. Som sagt, något att fundera på.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen