Simma lugnt i kristid, s-panik ingen förebild

Socialdemokraterna ekonomitalesman Thomas Östros har de senaste veckorna med stirrande blick och knallröd i ansiktet krävt snabba insatser, akuta paket och dömt ut finansminister Anders Borg som passiv och rentav farlig. Socialdemokratin är totalt panikslagna av krisen.
Men är det rätt av ansvariga politiker att springa runt som yra höns och vidta den ena panikåtgärden efter den andra?
Östgöta Correspondenten konstaterar att finansminister Borg fått kritik från flera håll, men summerar i dagens ledare, Krisåtgärder kräver klokhet:

Bankerna är alltså inte vilka företag som helst. De är ekonomins blodcentral som måste fungera. Om det inte finns blod till nödvändiga transfusioner hjälper det inte att patienten på operationsbordet är i god fysisk form. På samma sätt kan i grunden hälsosamma företag gå omkull om bankernas kreditgivning inte flyter, och det innebär stigande arbetslöshet.
Därför gör Borg rätt när han just nu prioriterar bankgarantierna framför åtgärder för att stimulera företagen eller konsumtionen. Men när bankerna fungerar och budgeten är klubbad vill det till att Borg har tänkt igenom vilka ekonomiska stimulanser som är de klokaste. Stimulanser kommer att behövas, och det ekonomiska utrymmet är inte obegränsat, så det gäller att regeringen väljer rätt. Det är också ett skäl att inte stressa fram besluten.

Och att den mer sansade och genomtänkta politiken vinner i längden demonstreras av att Borg nu av Financial Times utsetts till en av europas bästa finansministrar. Se också Aftonbladet i Anders Borg vinner på finanskrisen.
Vi är mitt inne i en storm, och då är det svårt att överblicka vad som händer och vilka effekter olika åtgärder får — och inte får. Därför är det rätt att inte, likt socialdemokraterna, bli panikslagen och föreslå dåligt övervägda åtgärder. Livsuppehållande åtgärder är det som står i fokus, och det är just den innebörden som räddningsaktionerna av kreditgivningen handlar om.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen