Så vågade Signhild Arnegård Hansen bli företagare

I Folkbladet (s) skriver Widar Andersson om den nya biografin ”Våga!” av Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen, Företagare som vågar:

Signhild Arnegård Hansen är företagandets högsta höns i Sverige. Svenskt Näringsliv kunde inte ha önskat sig en bättre ordförande. Hon levandegör företagandet på ett begripligt sätt.
”Våga!” är inte en av alla de där överhurtiga böckerna där framgångsrika människor som är födda med silversked i munnen uppmanar oss lata och trötta i det sovande folket att våga satsa på något eget …
Arnegård Hansen skriver också om företags behov av vinst. Självklart ämne för en företagarordförande kan man tycka. Men det är mer än så. Vinst är något helt annat än grabbiga cheftjänstemannagängs beviljande av fantasihöga bonusar till varandra. Möjligheten till vinst är företagandets, risktagandets, framåtskridandets och utvecklingens främsta drivkraft.

Vinst är fortfarande en missförstådd faktor i svensk politik, särskilt när det gäller tjänstesektorer där offentlig sektor hittills har dominerat. Vinst i sjukvård och skola utmålas fortfarande av oppositionen som något skadligt och farligt.
Man inser inte att dessa mjuka tjänstesektorer är i större behov av vinsttänkande än några andra. På en öppen marknad, där människor kan välja vem som utför service och tjänster, betyder vinst att man har gjort ett bra jobb — av den enkla anledningen att om människor är missnöjda kan gå till någon annan. Det finns ingen bättre kvalitetsmätare än vinst.
Detta behöver verkligen diskuteras mer, och det är bra om Svenskt Näringsliv kan göra det på nya sätt och med nya ord.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen