Årets ledare: general David Petraeus

Stil- och modemagasinet GQ utser ”årets män” i ett antal kategorier: Årets legend blir Ted Kennedy och årets förnyare är Barack Obama. Men årets ledare går inte till en politiker, utan en soldat, David Petraeus, som haft befälet över Irak i nära två år och helt vänt utvecklingen i landet: GQ Leader of the year 2008:

När general David Petraeus anlände till Irak var det en katastrof. Nu lämnar han landet och det är något helt annat. Lisa DePaulo reste till Bagdad under hans sista dagar där för att ta reda på hur han gjorde det (”Du måste leva med folket för att kunna skydda folket”) och vad för slags person han är (exempelvis gillar han Phil Collins).

Artikeln är med andra ord en personlig betraktelse vilket ju är att vänta i ett modemagasin som GQ. Men den ger ändå en intressant inblick:

Ärligt talat var jag lite orolig när jag gick in till Petraeus att det skulle bli ännu en ”avskedsintervju”. Inte för att de inte skulle vara intressanta, inte det att han inte har spännande saker att säga, men vi har redan hört det: han kommer inte att deklarera seger, han kommer inte att tala om den nye presidentens tidtabell, han ser fram emot sitt nya jobb som chef för CentCom och kan inte vänta på att ta itu med Afghanistan.Han skrattar när jag tar upp detta med avskedsintervjuer. ”Dem kan jag förmodligen göra vid det här laget”, säger han. Låt oss tala om dig istället, svarar jag. Du vet, det personliga.
— Okej!, säger han.
Okej?
— Visst. Vilket är ditt stjärntecken?
Frågade general Petraeus mig just om i vilket tecken jag är född? Likt en idiot svarar jag. Tror han verkligen på astrologi? Han skrattar, hårt.
— Jag vet inte vilket tecken som är mitt, säger han.
Överste Steve lägger till, ”Det är så motoffensiven fungerar. Den bygger på astrologi!”

GQ:s utsände följer sedan med Petraeus ut på inspektion och ger en intressant bild av läget. Och perspektiv på vad som händer ute i den stora världen, sådana som vi inte så ofta tar del av här hemma.
Som när Petraeus gör en överraskningsinspektion av en irakisk tullstation på gränsen till Syrien:

— Så det är här ni kontrollerar passen?, frågar han. ”Snyggt. Hur är läget i Syrien?”
— Det är bättre i Bagdad, säger en irakier.
— Bättre i Bagdad?, säger Petraeus. ”Säg det en gång till, jag har en journalist med mig!”

(Andra intressanta bloggar om , ,
, ,, , , , )

Rulla till toppen